Jdi na obsah Jdi na menu
 


Charakteristika

Charakteristika 

Kdybych se měla jasně a stručně popsat, byla by to asi moje smrt :-). Držím se hesla „Moudré je myslet skepticky a počínat si optimisticky.“ (Hermann Hesse) a to se také odráží ve veškerém mém počínání. Tudíž mě většina lidí zná jako nenapravitelného optimistu a nechtějí mi věřit, že je ve mně také veliký kus cynika a skeptika.

Povahově jsem směs melancholika a cholerika, přičemž poměr obou složek je výrazně proměnlivý dle momentální situace.

Podle rozdělení myslitel - podporovatel - socializátor - direktor, jsem typický socializátor, což se projevuje chutí si v první řadě život užít a především na mém vztahu k práci. Ráda bych něco dokázala, ale musím pro to svádět urputný boj s mou leností, neochotou tvrdě makat a věčnému pokušení raději se bavit a zabývat se příjemnějšími aktivitami :-).

Pohled na svět

Byly doby, kdy jsem se na svět dokázala dívat jako Robert Fulghum, tj. s tou všeobecnou láskou a obdivem a schopností vidět v obyčejných maličkostech neobyčejnou krásu. Časem a několikerými zklamáními byla tato moje schopnost oslabena, ale jsem odhodlána ji získat zpátky. Většina lidí žije spíš tím stylem, že vše jim neznámé odmítají, jsou věčně nespokojeni a ten tichý vztek a negativní emoce obecně jim strašně ubírají životní energii, takže nakonec nejsou schopni ničeho jiného, než promrhávat svoje životy před televizí.

Raději než skrze maličkosti se dívám na svět jako na celek, a proto přidám dva citáty, které mi mluví z duše: „Krása je všude; ne všichni jsou ji ovšem schopni spatřit.“ (Konfucius) a hodně podobné, ne-li to samé: „Krása ve věcech existuje v mysli těch, kdo ji nahlížejí.“ (David Hume)

Zájmy

Nikdy jsem nebyla zrovna hyperaktivní člověk, a tomu odpovídají i moje zájmy. Kromě naprostých samozřejmostí, jako je zábava v dobré společnosti, bych měla zmínit především projevy mých uměleckých sklonů, tedy kreslení a pokusy o psaní. Pokoušela jsem se taky hrát na kytaru, ale skončilo to hanebným neúspěchem.

Ovládám (zatím bohužel pouze) základy španělštiny, ale s odmlkami se pracuje na zlepšení; hodně mě láká japonština.

S fyzickými aktivitami (a hlavně nadáním pro ně) to nikdy nebylo moc slavné, a proto pokládám za úspěch i aerobic (při tom se nemám čím zranit) a pokročilou úroveň v salse.

Od jisté doby patří do oblasti mého zájmu i muži (což vedlo k rozšíření mých pohybových aktivit) a snaha dobře vypadat :-).

Mám ráda

Mám ráda masáže, sobotní rána, vánoční atmosféru, boty na podpatku a hezké kabelky, bouřku, překvapení, čajovny, když mi někdo daruje knihu, vůni přicházejícího jara, vzácné porozumění beze slov; aromalampičky, staré fotky, vítání, snídani do postele, silné uvědomění si, že žiju, inspiraci a kreativní náladu; vůni aviváže, francouzská okna, posouvání vlastních hranic, komplimenty, teplé papuče, japonské zahrady, květiny a pocit dobře odvedené práce.

Nemám ráda

Lidi, kteří si pořád na něco stěžují, smrdící důchodce, teleshopping dle Forsta Fuchse, pohled na injekční jehlu zabořenou do žíly, když musím uklízet cizí bordel, pocit ponížení, telenovely a stupidní červenou knihovnu, když mi někdo říká „Musíš“ a já vím, že nemusím; podlézání, pomlouvání, holky, které se ve třinácti malují a chovají jako štětky, děti s cigaretou, zápach jater, koprovky a svařených hub, mokro v botech; citové vydírání, domácí násilí, umírání, bezmoc, když mám chuť něco rozbít a přitom nechci rozbít nic svého, vlastní lenost.

 

Životní motto:

Kdo nehraje, nevyhraje!

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář